A ruhatár legnagyobb ellensége

A ruhatár legnagyobb ellensége a dihidrogén-oxid nevű vegyianyag. Roppant nehéz ellene védekezni, mert mindenhol megtalálható. Még az általunk kilélegzett levegőben is, meglehetősen nagy koncentrációban. Ez a megjelenési formája a legveszélyesebb. Rosszul szellőző helyiségben napok alatt tönkre teszi a ruhát. Az ártalom: a kellemetlen szag. A rettegett doh.

Valójában a dihidrogén-oxid csak a megfelelő fizikai körülmény kialakításában játszik szerepet, hiszen ezt az anyagot hétköznapi nevén víznek hívjuk. A levegőben páraként megjelenő nedvesség azonban káros hatású a textiliákra. A magas páratartalom elősegíti bizonyos, mindenhol jelenlévő életformák elszaporodását, ezek felelősek a szagért. Ez néhány óra alatt is kialakulhat, ha a ruha maga is nedves. Néhány nap alatt pedig látható penészfoltok is kialakulhatnak. Ezek nehezen visszafordítható folyamatok. Enyhe dohszag ellen napoztatást javasolok, mosást minél magasabb hőmérsékleten. 60°C-nál kevesebbel nem is érdemes próbálkozni. A penész foltja pedig 90°C-on is képes ellenállni a klóros fehérítésnek! Ezt amúgy is csak fehér ágynemű bírná ki. Sok ügyfél fordul hozzám szövetkabáttal, öltönnyel, kosztümmel, tehát nem mosható, hanem csak vegytisztítható holmikkal. Számukra nincs jó hírem. A vegytisztítás nem tudja eltávolítani a dohszagot.

A megelőzést ajánlom nagyon határozottan. Megázás, edzés után ne hagyjuk nedvesen a ruhát. A mosógépben "ne felejtsük" benne. Ha lejárt azonnal szedjük ki, szárítsuk meg! A teregető helységben gondoskodjunk szellőzésről. Ha teregetünk, figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. Ha napokon keresztül fülledt trópusi időre kell számítani, ránk rohadhat a ruha. A pincáben pedig csak akkor tároljunk ruhát, hogyha biztosan tudjuk, hogy száraz, azaz a relatív páratartalom 60% alatt marad. Úgyhogy, akinek féltett, vagy olyan ruhadarabja, amit még szeretne hordani, van a pincében, most azonnal induljon érte, hátha még nem késő!

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon!

Write a comment

Comments: 0