Kinek nem való a ruhaszárítógép?

A gombamódra szaporodó önkiszolgáló mosodák marketinges szirénéneke szerint a heti mosáson villámgyorsan túl lehet esni. Másfél óra alatt kész a mosás és a szárítás.

Itt szeretné a ruhatisztító szakember felhívni a figyelmet, hogy vannak nem szárítógépezhető ruhadarabok a magyar lakosság birtokában, mégpedig jelentős számban.  Az első találkozás a szárítógéppel könnyen balul sülhet el, ha figyelmen kívül hagyják a textilkresz idevonatkozó jelzését. A holmi összemehet, kinyúlhat, csavarodhat, bolyhosodhat, gyűrődhet. Abba is hagyom az ijesztgetést. Inkább azt vizsgáljuk meg, hogy az hogy lehetséges, amit a filmekben látunk, hogy Amerikában mindent szárítógépben szárítanak. Sőt sok helyen tilos a szabadban teregetni! Az önkormányzat megbünteti azt, aki megpróbálja! Nos, az amerikai ruhamárkák szárítógépezéshez optimalizálták a termékeiket. Kis odafigyeléssel Magyarországon is tudjuk úgy bővíteni, átalakítani, egységesíteni ruhatárunkat, hogy az aprólékos válogatást megússzuk. Nézzük meg, mi a jó még a szárítógépben! Remekül szösztelenít. A törülközőket puhára szárítja. Tolldzseki mosásának neki se álljunk nélküle! Megszabadulunk a szoba közepén két napig éktelenkedő teregetőállványtól vagy a kádban a fregoliról a nyakunkba lógó ruháktól és télen a penészedést okozó dunszttól.

Ha be akarnánk ruházni egy mosó-szárítógépbe, vegyük figyelembe, hogy a szárítókapacítása éppen a fele a mosókapacitásának. Ha megengedhetjük magunknak vegyünk külön szárítógépet. Amúgy a gép nem olcsó. Egy belépő szintű mosógépnél drágább a belépő szintű szárítógép, noha véleményem szerint egy mosógép műszakilag összetettebb szerkezet. Két típusa közül választhatunk. A légkífúvásosat akkor válasszuk, ha ki tudjuk vezetni a szabadba azt a 10 centi átmérőjű csövet amin a gép meleg párás levegőt fúj ki. A kondenzációs fajta ezt a párát egy edénybe lecsapatja. Ez a típus manapság túlsúlyban van az üzletekben, noha a nagy ipari gépek légkivezetésesek. A kondenzációs gépet energitakarékossá és jóval drágábbá fejleszteték a gyártók hőszivattyú beépítésével. Ez a háztartási szárítógépek csúcskategóriája.

A szárítógép helyesen használva nagyon fontos és hasznos gépe a ruhatisztító üzemnek és a háztartásnak egyaránt.  Megbosszúlja viszont, ha nem figyelünk oda rá. A túlszárítás energiapazarlás, a ruhák is megsínylik. Ha elmulasztjuk azonnal kivenni belőle a megszáradt ruhákat, gyűröttek lesznek.

 

Edit: a poszt 2015-ben íródott, azóta a szárítógép még elterjedtebb lett és a hőszivattyús technológia viszi a prímet.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Write a comment

Comments: 0