Leleplezem a mosógépgyártók piszkos trükkjét!

Hosszú éveken át a háztartási mosógépek 4,5-5kg kapacitásúak voltak, aztán egyszer csak "hízásnak" indultak. Gondolom, a készülékgyártók közötti verseny okán. Mára már lehet az üzletekben találni rengeteg 8-9 kilós, sőt akár 11 kilós gépet is. Ugyanakkor a gépek burkolata nem nőtt nagyobbra. A legtöbb elöltöltős mosógép körülbelül 60cm x 60cm alapterületü és 80cm magas. Hogyan lehetséges mégis a növekedés? A belül található forgódob fogadja magába a ruhatöltetet, nyilván ez nagyobb lett, úgymond jobban kitölti a rendelkezésére álló teret.

A dob térfogata egyenes arányban van a gép kapacításával. Ez az érték a mosógép legfontosabb jellemzője, mégsem szerepel soha egy reklámban vagy technikai leírásban sem! De szerencsére, ha kiváncsiak vagyunk rá, kiszámolhatjuk magunk is:

  1. Mérőszalaggal mérjük meg a dob belső átmérőjét, deciméterben
  2. Osszuk kettővel
  3. Emeljük négyzetre
  4. Szorozzuk meg 3,14-gyel
  5. Most mérjük meg a dob mélységét, szintén deciméterben, és szorozzunk ezzel is.

Igen, ez a henger térfogat számítás. Az eredményt pedig literben  kaptuk meg. Ha tízes nagyságrendű szám jött ki, akkor helyes a számítás. Na, de mit kezdjünk ezzel az értékkel? Osszuk el 10-zel, és megkapjuk a gépünk valódi kapacitását kilogrammban. Valós példa: névlegesen 9kg-os mosógép dobja 62 literes. Tehát ez a gép valójában alig több mint 6kg kapacitású. A gyártó mégis, feltehetőleg marketing szempontból 45%-kal nagyobb értéket tüntet fel. Jó nagy különbség! Ez a lódítás szerencsére ártalmatlan. Nem látom lelki szemeimmel az egyszeri háziasszonyt a konyhamérlegen púpozni a szennyesruhát a névleges töltet határáig. Ha mégis sikerül belegyömöszölni a gépbe a mennyiséget, nagyobb kár nem éri, mint hogy a ruha nem tisztul, viszont olyan gyűrött, mintha a kutya szájából húzta volna ki.

Tehát, ha éppen mosógépvásárlás előtt állsz, és szempont a kapacitás, mert mondjuk nagy a család, akkor érdemes mérőszalaggal indulni a boltba és saját kezüleg kimérni, melyik gép nyeli el a legtöbb mosnivalót.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Write a comment

Comments: 0